Ieder jaar kon je bij ons op school genieten van een voorstelling van het schooltoneel. De laatste voorstelling waar ik voor de schoolkrant naar toeging was Romeo & Julia. Onze toneelgroep had een werkelijk spektakel in elkaar gezet, waarbij de kuil in de kantine wel heel erg goed van pas kwam. De vertolking van Romeo & Julia staat me van alle toneelstukken nog het meeste bij. Het was echt prachtig, vol kippenvelmomenten, hilarische momenten (ik had nog nooit twee schoolgenoten zo zien zoenen) en vooral goed acteerwerk van mijn lieve, leuke en gezellige klasgenoten… Ik was zeer trots en onder de indruk, maar ach, dat komt ook zeker naar voren in mijn reportage…
College ‘de Klop’ presenteert:
Romeo & Julia
Tekst: Berry de Nijs V5-2
Het is zaterdagavond, vanavond speelt de toneelgroep van ‘de Klop’ één van Shakespeare ’s bekende toneelstukken, namelijk Romeo & Julia. Het stuk dat wij te zien kregen, was een bewerking van dit liefdesverhaal.
Het verhaal speelt zich af in Verona, Italië, waar twee families als water en vuur tegenover elkaar staan. De jongeren uit twee families (de Capuletti’s en de Montacchi’s) pesten en vechten om de haverklap. De vader Andrei Capuletti (Henny Evers) huwelijkt zijn dochter Julia (Monique Baas) uit aan een edelman, Graaf Paris (Bastiaan van Leeuwen). Andrei besluit een feest te geven om Julia daar aan Paris voor te stellen. Op dit feest nodigt hij ook de Montacchi familie uit, die maar al te graag wil feesten. Het wordt een verzoeningsfeest. Andrei wil een einde maken aan de vete tussen de twee families en reikt Umberto Montacchi (Bart Essink) de hand, die het aanbod aanneemt. Dan vindt de leider van de Montacchi jongeren, Mercutio (Arnout Krediet) dat hij zich ook moet verzoenen met Tybalt (Ronnie van Kempen). En dat doen ze dan ook letterlijk met een kus.
Op dit feest is ook Romeo (Tjebbo Mulder) aanwezig. Hij kan zijn ogen niet van Julia afhouden en Julia niet van hem. Heel even krijgen ze de kans om met elkaar te dansen en ze kussen met elkaar, tot grote ergernis van beide moeders (Marian van de Voorn en Nellie Toonen), die de twee uit elkaar halen.
Die nacht ontmoeten ze elkaar weer. In deze nacht wordt de liefde en de band tussen hun heel erg sterk en vraagt Julia Romeo ten huwelijk. De volgende dag laten ze zich door Vader Lorenzo (Jan-Jaap Wijkhuizen) trouwen.
Maar hun geluk duurt niet lang: in een nieuwe ruzie tussen de jongeren van de beide families laat Tybalt Belinda (Ilse Miltenburg) bijna verdrinken. Mercutio schiet haar ter hulp en begint met Tybalt te vechten. Tybalt trekt zijn mes en steekt Mercutio neer. Dan wordt Romeo heel erg kwaad, hij trekt het mes uit Mercutio’s lichaam en steekt Tybalt neer. Romeo wordt schuldig bevonden aan moord verklaard en zijn straf is dat hij moet worden verbannen. Romeo is helemaal overstuur en vlucht naar Vader Lorenzo. Julia is ook zeer verdrietig en neem het, in een ruzie met haar ouders, voor Romeo op. Angelica (Marit Bender) gaat voor Julia op zoek naar Romeo. Ze vertelt hem dat hij vannacht naar Julia moet aan om haar te troosten. Dat doet hij. De volgende morgen moet hij dan echt weg.
De ouders van Julia vertellen haar dan dat zij op haar verjaardag moet gaan trouwen met Graaf Paris, maar dat wil ze niet. Na een hevige ruzie vlucht Julia naar Vader Lorenzo. Hij geeft haar een drankje dat iemand schijndood maakt. Hij zou een brief sturen naar Romeo en dan met hem wachten in de graftombe totdat zij ontwaakt, zodat zij samen kunnen vluchten.
Julia neemt het drankje in en wordt opgebaard in de graftombe. Romeo komt Belinda tegen en vaagt haar of ze een brief voor hem heeft. Die heeft ze niet en na lang aarzelen vertelt ze hem dan dat Julia dood is. Romeo gaat zo snel als hij kan naar de graftombe en schreeuwt om Julia, dan steekt hij zichzelf dood. Dan ontwaakt Julia en ze ziet Romeo dood naast haar liggen. Ze schreeuwt zijn naam, neemt het mes en steekt dan ook zichzelf dood.
Dat is het tragische einde van dit verhaal.
Het decor vond ik zeer goed verzorgd. Met een aantal bruggen en plateaus over het water. In de kuil in de kantine was een grote waterbak aangelegd, waarin ook geacteerd werd (vissen, zwemmen, elkaar achterna zitten).
Het element ‘water’ werd erg veel gebruikt, op het einde begon het boven Romeo en Julia zelfs te regenen. Het element ‘vuur’ ook. Vuur werd gebruikt in fakkels en in kleine bootjes die in de ontmoetingsnacht van Romeo en Julia in het water werden gelaten als sfeerverlichting.
Dit jaar deden er voor het eerst leraren mee: Henny Evers, Marian van der Voorn, Bart Essink en Nellie Toonen. Zij deden het erg goed, meneer Evers had een glansrol in de vorm van Andrei Capuletti. Deze rol stond hem wel. Ook de andere leraren deden het fantastisch, ik wist niet dat ze konden acteren.
Er werd ook veel gebruik gemaakt van muziek, die hard door de luidsprekers kwam. De muziek versterkte heel erg wat er gebeurde op het podium. Het licht was ook heel er goed.
Het zeer serieuze en tragische verhaal werd hier en daar op gefleurd met wat humor en zang. De zang was van Graaf Paris die Dromen zijn bedrog voor Julia op het feest zong.
Het acteerwerk was echt van hoge kwaliteit. Er werd zeer realistisch gespeeld en dat zorgde voor kippenvel bij Romeo’s NEE toen hij Julia in de graftombe zag liggen.
Ik heb echt zeer genoten van dit toneelstuk. Ik vond het schitterend en met mij nog een hoop anderen. Ik wil iedereen die aan het toneelstuk heeft meegewerkt mijn complimenten uitdelen. En jongens en meiden: Ga zo door!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.