Leuke heren: deel 8
De ogen van Alan
Alan als Kolonel Brandon in Sense & Sensibility
Eén blik in de camera, Maar eentje de huiskamer of de bioscoop in, maar eentje een vol theater in, en hij pakt je volledig in. Wat is dat, dat sommige acteurs dat kunnen. Ze houden je vast, nemen je mee op een reis vol prachtige avonturen, en je blijft geboeid. Door de dwingende blik? De liefde die erin schuilt? Of juist de slechtheid die erin schuil gaat? Melancholie? Ik weet het niet. Wel dat ik een acteur ken die dat kan, met één blik…
Zijn naam is Alan Rickman. Tegenwoordig vooral bekend als Severus Snape uit de Harry Potter-films, maar met een hele carrière achter én voor zich. Geboren uit een Iers/Wales echtpaar op 21 februari 1946, onder de volledige naam Alan Sidney Patrick Rickman. Hij ging naar de Royal College of Art, omdat hij grafisch ontwerper wilde worden. Maar op zijn 26ste won hij een beurs voor de Royal Academy Dramatic Art waar hij drie jaar verblijft. Zijn podiumdebuut maakte hij in het stuk Dangerous Liaisons. Het grote publiek leert hem kennen als de slechterik Hans Gruber in zijn eerste film Die Hard van 1988. Hij werd voor deze rol gecast, omdat hij goed was in het nadoen van accenten, maar ook omdat zijn gelaatstrekken goed passen bij een evil villain. En dat terwijl hij ook heel goed helden kan spelen!
Veel vrouwen vinden Alan sexy. In 1995 stond hij op de 34ste plek van de 100 Sexiest Stars in Film History-lijst van Empire Magazine. En in 1997 haalde hij de 59ste plaats in de Top 100 Movie Stars of All Time-lijst, van hetzelfde Britse blad. Dit blad plaatste Alan ook nog eens op de 19de plek in de lijst van Greatest Living Movie Stars over the age of 50! Zijn vertolking van Hans Gruber plaatste hem op de 46ste plaats op de lijst van 100 Best Heroes/Villains van de American Film Institute. Dat wil best wat zeggen, lijkt mij.
"I do take my work seriously and the way to do that is not to take yourself too seriously."
Niet alleen op acteergebied is hij een grote ster, met zijn lengte van 1 meter 85 is hij ook bepaald geen kleintje! Wat wel prettig is, want zo’n lange man is moeilijk te missen op een podium! In de film trekt hij ook zeer de aandacht, vooral door zijn rol prachtig en solide neer te zetten. Zo vind ik Severus Snape schitterend, omdat Alan hem speelt, en was ik weg van Kolonel Brandon in Sense & Sensibility, om diezelfde reden. Maar ook als dokter Lazarus/Alexander Dane in Galaxy Quest vond ik hem geweldig! Hoe dat komt? Ik denk toch door die puppy-dog-eyes. Zonder iets te zeggen, zeggen zijn ogen al wat hij denkt, voelt of gaat zeggen. Prachtig!
Hoewel hij een zeer succesvol filmacteur is, heeft hij vaak rollen afgeslagen om terug te keren naar zijn eerste liefde: het theater. Een magische plek, zo noemt hij het zelf. Het is misschien vreemd dat hij zo ontzettend ver gekomen is, als kind had hij namelijk een spraakprobleem: zijn onderkaak stond erg strak, waardoor zijn woorden binnensmonds klonken. Ik vind zijn manier van praten – want soms is het nog wel wat binnensmonds – juist bijdragen aan de personages.
On stage als Anthony in “Anthony & Cleopatra”.
Ik denk persoonlijk dat veel mannen willen weten hoe Alan er zo jong uit blijft zien. De goede man wordt deze maand 60 jaar, maar hij speelt de rollen van jonge mannen met volle overtuiging. Er van uitgaande bijvoorbeeld dat Professor Snape niet veel ouder is dan middendertig, omdat deze in dezelfde klas zat als de vader van Harry (komt allemaal nog folks, wanneer je de boeken hebt gelezen, weet je dat), dan komt hij daar goed mee weg. Zelfs al is daar make-up voor nodig. Nee, mister Alan Rickman is een klassiek acteur, en ik hoop dat ik nog veel mooie (in ieder geval Harry Potter) films met hem mag zien!
Grappige weetjes over Die Hard:
Voor de scène waarin Hans Gruber van het dak van een gebouw valt, werd Alan door een stuntman naar beneden gegooid van een hoog model - natuurlijk in een kussen. Om een echt verraste uitdrukking op Alans gezicht te krijgen, duwde de stuntman Alan op 2 van het model af, in plaats van op 3!
In diezelfde film zie je Alan maar eenmaal een wapen afvuren, omdat hij continu knipperde of iets anders deed van schrik wanneer er een pistool afging. Daarom zie je precies aan het einde van de scène ongecontroleerd met zijn ogen knipperen!
In het oorspronkelijke script van Die Hard zouden held en vijand elkaar eerst niet ontmoeten. Deze scène is erin geschreven, omdat tijdens het filmen bleek dat Alan ook goed was in het nadoen van Amerikaanse accenten.
Uit een biografie van Leonard Maltin's Movie Encyclopedia:
Alan Rickman... Villain extraordinaire, comedic personality, romantic leading man. All this and more. He has performed in London's West End, on Broadway, in film and on radio and television.
Meer Alan op mijn blog:
Sense & Sensibility
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.