Zaterdag 27 december. Ik had afgesproken in DierenPark Amersfoort voor een dagje Winter Wonderland. Het dierenpark – zo had ik al op Facebook gezien – is voor de Kerstvakantie helemaal in een Dickens-sfeertje gestoken, met heel veel lichtjes aan de bomen, vuurkorven en gezellige houten hutjes waar je onder meer erwtensoep, Glühwein en marshmallows (om te roosteren!) kon kopen. Wij kwamen natuurlijk met het doel om met de Tijgertour mee te gaan. Een bijzonder kijkje achter de schermen. De opbrengst (€ 5,- per ticket) is voor het goede doel.
Het Winter Wonderland van kunstsneeuw en lichtjes werd afgelopen zaterdag nog extra versierd door de vallende (helaas nogal natte) sneeuw. En zeg nu zelf, het was misschien koud en nat, maar wel heel mooi om de Siberische tijgers te zien genieten van de witte vlokken. Mama Angara vond het allemaal wel lekker, terwijl papa Ilya met zijn jongens Fedor, Nicolai en Sergei nog achter de troon lag te snurken. Later gingen de kleintjes de sneeuw ook maar eens verkennen. Het was immers de eerste keer dat de halfjaar oude drieling sneeuw zag. Hierbij gleden ze regelmatig uit, maar leken wel helemaal in hun element. Uiteraard onder toezicht van mama. Dat was puur genieten!
Om 4 uur waren we weer op het Pretplein te vinden – dat is het plein bij de Carrousel en restaurant de Boerderij – bij het grote kampvuur. Want hier kun je de kaartjes voor de Tijgertour kopen. We gingen mee met de tour van half 5. Deze was extra bijzonder: het was namelijk de allereerste Tijgertour ooit. Als freelance journalist hou ik wel van een primeurtje. Na een kort welkomstwoord werden we naar de Oude Stad geleidt naar een deur naast het Paleis van Koning Darius, in het verblijf van de Kaalkopibissen. Bij binnenkomst werd het kaartje ingeleverd en mochten we op een binnenplaatsje wachten op een verzorger. Op zich was dit al heel bijzonder: je staat werkelijk op een plek waar niemand anders zomaar mag komen. Bovendien voelde je gewoon de aanwezigheid van leeuwen Tonga en Sabari, witte tijgers Brooklyn en Maxi, van panter Kiara en natuurlijk het gehele gezin Siberische tijgers. Voelen, want zien konden we ze niet.
Op het pleintje lag wat speelgoed – wat in de dierentuinwereld ‘Verrijking’ wordt genoemd – maar ook flesjes parfum die worden gebruikt om de dieren een beetje te misleiden (waar komt die geur ineens vandaan…?) en dus bezig te houden. En er hing een bord met de namen (en de soorten) van de dieren erop. De verzorgers kunnen met dit bord aangeven dat een dier binnen is of buiten. Handig als het jouw beurt is om een buitenverblijf schoon te maken. Een verzorger kwam erbij om allerlei dingen over – voornamelijk – de tijgers te vertellen. Hierbij mochten we het binnenverblijf betreden. De tour duurde ongeveer 40 minuten en het was echt een kijkje achter de schermen (geen rondleiding), maar het moment dat je het binnenverblijf binnen stapt en de typische kattenlucht je neus binnendringt dan heb je wel even een kriebel in je buik. Zoveel mensen mogen hier niet zomaar komen, dacht ik. De nachtverblijven waar we mochten kijken waren voor de 15 jarige (!) Brooklyn en zijn dochter Maxi en voor Ilya, Angara en hun jongens. Het grote gezin heeft uiteraard meer verblijven tot hun beschikking. De verblijven zijn simpel, maar zeker doeltreffend.
Tijdens het praatje hoorden we overigens gerommel bij het achterste verblijf – via het raam kon je zo het Paleis van Koning Darius in kijken! Er zaten geen tijgers in, maar ze stonden wel aan het luik te mauwen en te rommelen. De verzorger besloot daarom om de schuif open te zetten, waarbij hij de tralies naar beneden hield – zo konden de tijgers wel naar binnen loeren, maar niet binnen komen. Dat was al prachtig om te zien. Die koppies keken zo verbaasd naar binnen. En ik weet bijna zeker dat er eentje vroeg: ‘Mama, is dat zo ons diner?’
Op de Winteravonden wordt de Tijgertour drie keer per avond gehouden. Op de website van het park kun je zien wanneer. Bovendien help je de tijgers in het wild met het kopen van een ticket. Wees er wel snel bij: er zijn maar beperkt plaatsen beschikbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.