Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

vrijdag, december 05, 2003

Leuke Heren

deel 4Goedheiligman in hart en nieren

Sinterklaas, wie kent hem niet?
Altijd vergezeld door een Zwarte Piet

Oeps… ik kon het even niet laten, maar met het grote Sinterklaasfeest van vandaag zit ik helemaal in de rijmpjes! Maar omdat de Sint ieder jaar weer uit Spanje naar Nederland komt, met cadeau’s, en hij altijd zo vrolijk is, verdiend hij ook een deeltje in de serie Leuke Heren.

Sinterklaas werd geboren in Patara, vlakbij Myra in Turkije, in een welvarend, Christelijk gezin. Zijn ouders stierven toen Nicolaas nog jong was. Hij had geleerd een toegewijde Christen te zijn en besloot zijn leven daaraan te wijden. De woorden: ‘Verkoop wat je hebt en geef geld aan de armen’, nam hij zeer ter harte. Nicolaas gebruikte zijn erfenis om anderen, die het harder nodig hadden, te helpen. Op jonge leeftijd werd hij Bisschop van Myra, waar hij door ging met weldoen. Algauw werd door het hele land bekend dat Bisschop Nicolaas de hulpbehoevenden hielp en kinderen en zeelieden beschermde. Daarbij strooide hij niet met pepernoten en deelde geen chocoladeletters uit, want die bestonden immers nog niet. Dat recept werd pas veel later uitgevonden.

Sint & AmerigoVeel van de Sinterklaastradities zijn voortgekomen uit de goede daden van Nicolaas. Een verhaal gaat als volgt: er was eens een arme man met drie dochters, die geen geld hadden voor een bruidschat. Hierdoor was het onmogelijk om te trouwen en zouden de dochters verkocht moeten worden als slaven. Op drie verschillende avonden, werd er door een mysterieus iemand, een zak met geld door het open raam gegooid, precies in de schoen die stond te drogen voor de haard. Door het geld konden de meisjes trouwen. En daarom zetten wij een schoen bij de open haard, kachel of in de gang en zitten de cadeautjes altijd in een zak.

WegwijspietSint Nicolaas is de patroon (beschermheer) van iedereen. Zeelieden (daarom reist de Sint met zijn stoomboot over zee) en kinderen zijn misschien de bekendste, maar hij hielp ook jonge bruiden en bruidegommen, vrijgezellen en parfum makers. Wezen en armen vielen ook onder zijn beschermende mantel. Net als piraten, prostituees, dieven, gevangenen en overvallers. Je hoeft helemaal niet 24/7 lief en braaf te zijn, Sint is zelf ook wel eens een beetje ondeugend… zolang het maar binnen de perken blijft natuurlijk!

Recht zo die gaat! Naar beneden scrollen, zou Wegwijspiet zeggen...

HoofdpietIeder jaar komt Sinterklaas uit Spanje aan met duizenden Zwarte Pieten. We mogen hier dan ook niet die twee andere leuke heren van het feest vergeten: Hoofdpiet en Wegwijspiet (de meest Recht zo die gaande Zwarte Piet die overal de weg weet). Pieten zijn zwart omdat ze door schoorstenen klimmen. Maar in de tijd dat Sinterklaas was geboren viel Myra onder Spaanse heersers en was het chic om knechten (meestal Moren) te hebben. In 343 werd Sint heilig verklaard. Daarom noemen we hem Sint Nicolaas (Sinterklaas voor vrienden). En op 5 december vieren we met zijn allen zijn verjaardag.

Fijne Sinterklaasavond! Niet te veel snoepen hoor.
Maar wel lekker genieten van de Sint en al zijn Pieten… *oeps*Links
Sinterklaas.nl
Wegwijspiet fansite
Sinterklaas startpagina
De club van Sinterklaas


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.

B'Day Countdown