Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

donderdag, april 20, 2006

Vrede van Utrecht

Een nieuw Utrechts volkslied
De Vrede van Utrecht

De Vrede van Utrecht is een groot spektakel, die dit weekend in de Utrechtse binnenstad groots wordt gevierd met cabaret, theater en muziekvoorstellingen. Sommige zijn binnen, andere buiten. De één kost entreegeld, de ander is gratis.

Eén van de activiteiten is Vrede op het Plein. Een nieuw Utrechts volkslied gecomponeerd door Jos Zandvliet (bekend van Dogtroep). Zaterdagavond 22 april om 20.00 uur gaat dit nummer op het Domplein in première. De toegang is gratis, je moet immers op je eigen benen staan.

Waarom vertel ik dit? De reden is simpel, maar eerst zal ik de tekst uit de folder citeren:

'Het nieuwe Utrechtse Volkslied op het Domplein in première! Spektakel! Spektakel! Voor iedereen!

'Voor de Vrede van Utrecht schreef Jos Zandvliet een nieuw Utrechts volkslied met de naam Vrede op het Plein. Jos Zandvliet is bij Dogtroep onder meer bekend geworden als inspirator en organisator van grote en vooral vrolijke muzikale happenings.

'Zaterdagavond 22 april beleeft Vrede op het Plein een première op het Utrechtse Domplein: uitgevoerd door de Utrechtse stadsbeiaardier Arie Abbenes op het carillon van de Domtoren, geestelijken die vanaf de transen van de toren voorzingen en een aantal koren.

'Voor de instrumentale begeleiding zorgt een bont orkest van gitaren, drums en blaasinstrumenten. Vrede op het (Dom)Plein wordt een spektakel om niet te missen. De toegang is gratis!'

En wie speelt er mee in dat bonte orkest van gitaren, drums en blaasinstrumenten? Juist, ondergetekende, op haar groene saxofoon. Ik ben alleen bang dat we de vrede een beetje gaan verstoren... Aangezien we de partituur pas om 18.00 's avonds krijgen aankomende zaterdag en 2 uurtjes later moeten laten horen hoe mooi we wel niet kunnen spelen...






De Vrede van Utrecht werd op 11 april 1713 ondertekend in de gelijknamige stad. Deze vrede werd vooral bewerkstelligd door de Britse minister van buitenlandse zaken Henry Bolingbroke. Met de ondertekening kwam er een einde aan de Spaanse successieoorlog (1702-1713). Het Spaanse rijk werd gelaten aan de Bourbons, en de Fransen moesten aanvaarden dat de voormalige "Spaanse Nederlanden", alsmede Milaan, Sardinie en Napels, Oostenrijks werden. Alle beperkende bepalingen uit de Vrede van Munster bleven van kracht. Filips V behield Spanje en zijn koloniën. Gibraltar werd aan Groot-Brittannië afgestaan.

Meer informatie kun je ook vinden op Vrede van Utrecht
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.

B'Day Countdown