Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

maandag, augustus 09, 2004

Hapje iemand?

De onderzetter is binnen!


Of zoals het op de FC Utrecht site staat:

FC Utrecht wint Johan Cruijffschaal!

zondag, 8 augustus 2004

FC Utrecht heeft zondag de Johan Cruijffschaal gewonnen. Na een zinderende tweede helft waarin de ploeg twee keer terug kwam van een achterstand, werd landskampioen Ajax in eigen stadion met 4-2 verslagen.

Hoewel numeriek ver in de minderheid overstemde het handjevol FC Utrecht-aanhangers eenvoudig de overige toeschouwers in het stadion. 'Utrecht is de baas in Amsterdam', zo klonk het al in de eerste minuten plagend vanuit het vak achter het doel. De supporters die toch naar de Arena gereisd waren beleefden een unieke avond, want FC Utrecht was ook na negentig minuten de bovenliggende partij in Amsterdam.

Frank Zilver

Man of the match werd Hans Somers. De Belg die nog niet fit is en eigenlijk pas op 75 procent zit, zo liet Foeke Booy vorige week nog weten, kwam zes minuten voor tijd in de ploeg en boog eigenhandig een 2-1 achterstand om in een voorsprong.

'Dit is een grote prijs voor ons', betitelde Foeke Booy zijn derde trofee als hoofdtrainer van FC Utrecht, 'want het is voor ons niet vaak weggelegd om deze wedstrijd te mogen spelen.' Hij wees er na afloop van de openingswedstrijd van het seizoen fijntjes op dat zijn ploeg zondagavond voor een primeur zorgde: nog niet eerder won een club buiten de topdrie de Nederlandse supercup. Op de overwinning viel niets af te dingen. Daarover waren ook beide trainers het na afloop eens. Ronald Koeman sprak van een matige wedstrijd, maar vond de winst voor FC Utrecht verdiend.

FC Utrecht startte goed in de Arena, waar onder tropische temperaturen werd gespeeld. Daarom werd er zowel voor als na rust een drinkpauze ingelast. Sandro Calabro kreeg al na acht minuten de beste mogelijkheid van de eerste helft. Etienne Shew-Atjon brak door op links en bediende de vrijstaande Calabro op maat, maar de aanvaller miste de opgelegde kans. 'We hadden toen al op voorsprong moeten komen', vond Booy.

Frank Zilver

Pas in de veertiende minuut kwam Ajax via een hoekschop voor het eerst in de buurt van het doel van Joost Terol. Drie minuten later voorkwam Terol dat Rafael van der Vaart gevaarlijk werd. Het restant van de tweede helft kende weinig hoogtepunten meer. Zlatan Ibrahimovic zorgde met een individuele actie voor gevaar, maar opnieuw reageerde Terol alert.

De tweede helft zorgde voor aanmerkelijk meer opwinding. Nadat eerst Tanghe dicht bij een treffer was, moest aan de andere kant Terol in de tegenaanval naar de hoek om een goed afstandschot van Wesley Sonck te keren. Drie minuten later was het wel raak. Tom Soetaers kwam door op links, bewaarde het overzicht en vond Steven Pienaar die de score opende.

Een minuut na de opsteker voor Ajax, moest de landskampioen met tien man verder, nadat Soetaers door scheidsrechter Van Egmond met rood bestraft werd voor een trappende beweging naar Jean-Paul de Jong.

FC Utrecht drong ook na de achterstand aan en bleef de gevaarlijkste ploeg. In de 69ste minuut was Dave van den Bergh dicht bij de gelijkmaker, maar Ajax-doelman Stekelenburg bracht redding ten koste van een hoekschop. Tanghe legde de hoekschop op het hoofd van Alje Schut die bij de tweede paal raak kopte, 1-1.

Frank Zilver

Het leek vervolgens slechts een kwestie van tijd voordat FC Utrecht opnieuw toe zou slaan. Zo raakte een vrije trap van Tanghe de lat. De 2-1 hing in de lucht toen Joost Broerse dertien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart van de wedstrijd ontving en ook FC Utrecht met tien man verder moest. Ajax profiteerde daar direct van. Een minuut na de aftocht van Broerse bracht invaller Wesley Sneijder Ajax weer op voorsprong.

Ajax leek de blinkende schaal al met één hand vast te hebben, maar opnieuw toonde FC Utrecht veerkracht. Booy bracht Hans Somers in de ploeg. 'De wedstrijd was slopend geweest voor Galásek, daarom brachten we met Hans bewust een aanvallende middenvelder in', motiveerde hij zijn tactische zet die bijzonder goed uitpakte.

Somers maakte op zeer spectaculaire wijze zijn opwachting in het Nederlandse voetbal. Stekelenburg kon nog een hand tegen de kopbal van Tanghe plaatsen, maar was kansloos op de rebound van Somers. Drie minuten later passeerde Somers de Ajax-doelman opnieuw, nu met het hoofd.

Darl Douglas maakte in blessuretijd het Utrechtse feest in Amsterdam compleet: 4-2. Koeman vond het onbegrijpelijk dat zijn ploeg de schaal toch nog uit handen liet glippen. 'We kwamen met tien tegen tien te staan en op 2-1 voorsprong, maar we gaven het in die fase toch nog weg. Erg teleurstellend', zei Ronald Koeman terwijl de FC Utrecht-spelers een feestje vierde met de aanhang. Al na de eerste wedstrijd van het seizoen wachtte het vernieuwde FC Utrecht een huldiging.

Daar hoef ik toch niet echt meer iets aan toe te voegen? O jawel: kom op jongens, we worden Landskampioen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.

B'Day Countdown