Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

vrijdag, augustus 02, 2013

Virunga veel meer waard zonder olieboringen

--- dit is een origineel persbericht ---

Virunga Nationaal Park, in de Democratische Republiek Congo, kan jaarlijks ruim 1 miljard US dollar opleveren als het gebied duurzaam wordt ontwikkeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van onafhankelijk adviesbureau Dalberg Global Development Advisors in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

45.000 banen
Uit het rapport blijkt dat investeringen in waterkrachtcentrales, visserij en toerisme 45.000 mensen aan een baan kunnen helpen.
Voorwaarde is wel dat er geen olie wordt gewonnen in het gebied. De mogelijkheden voor een duurzame toekomst staan in schril contrast met de plannen van de Britse oliemaatschappij Soco International PLC voor olie-exploratie in het park. In bijna 85 procent van het beroemde Werelderfgoedpark zijn olie-concessies uitgegeven. Olie-exploratie vormt volgens het rapport niet alleen een bedreiging voor inkomstenbronnen van de lokale bevolking uit ondermeer visvangst. Het is ook een bedreiging voor de bijzondere biodiversiteit en zeldzame diersoorten zoals de berggorilla.

In juni 2013 riep de commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO Soco en Total nog op de grenzen van het Park te respecteren. Het Franse bedrijf Total heeft dat inmiddels beloofd, maar Soco niet.

WNF trekt de grens
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) trekt de grens met een wereldwijde campagne: “Oliemaatschappijen staan op de drempel van één van ‘s werelds meest waardevolle en kwetsbare gebieden en daar trekken wij de grens. We zullen niet rusten totdat dit bijzondere Werelderfgoedpark veilig is voor deze potentiële milieuramp,” zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. “Virunga heeft sneeuw- en lavavelden, maar het mag geen toekomst hebben als olieveld. De enige weg is die van duurzame ontwikkeling.”

Gestegen armoede
Eventuele vrijkomende olie, pijplijnlekken en gas affakkelen kunnen de lucht, het water en de bodem vervuilen met giftige stoffen. Andere studies toonden al aan dat olieproducerende regio’s gezondheidsproblemen en sociale onrust veroorzaken. Een van de voorbeelden is Nigeria. Ondanks de 350 miljard US$ die dat land tussen 1970 en 2000 verdiende aan de olie-inkomsten, steeg de armoede van 36 naar 70 procent. Met de plannen voor Virunga ligt een Nigeria-scenario op de loer, staat in het rapport.

Trek de grens en teken de oproep
Het WNF vraagt iedereen om zich uit te spreken tegen olie-exploratie in Virunga. Trek de grens: teken de oproep!

--- einde persbericht ---

Ik heb getekend, jij ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.

B'Day Countdown