Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

vrijdag, augustus 09, 2013

Gorilla's & Violen: muzikale apenstreken in Apenheul

Gisteravond was het een bijzondere muziekavond in de Apeldoornse Apenheul. In het park stonden diverse muzikanten en ensembles klaar om de toehorenden mooie en bijzondere muziekstukken voor te schotelen. Het park zelf was voor een groot deel afgezet omdat de aapjes ook hun nachtrust nodig hadden. Wist je dat Gorilla's, Bonobo's en Orang Oetans iedere avond op tijd hun nestjes opzoeken? In het nachtverblijf lagen de Bonobo's dan ook al heerlijk te slapen, terwijl een vrouwtje bij het glas nog even geïnteresseerd naar de bezoekers zat te kijken met een slaperig gezichtje. Op weg naar het eerste ensemble (een strijkoctet) passeerden we nog het nachtverblijf van de Orang Oetans. Ook zij waren nog wel nieuwsgierig naar die voorbijgangers in het donker. Maar niet voor lang, er werd volop gegeeuwd... tijd om te gaan slapen. En tijd om naar muziek te gaan luisteren.



In het park kon je luisteren naar een Strijkoctet dat vooral heel goed was in het veranderen van dynamiek. Soms speelden ze zo zacht dat het leek alsof het stuk was afgelopen. Bij Restaurant de Luiaard was een ensemble bezig met een rondreis door Argentinië met als hoogtepunt een meeslepende, melancholische tango. En bij de Bongo Bondo - de presentatieplaats van het Gorilla eiland - werden we getrakteerd op zeer bijzondere composities. Conceptions, zo heette de composities, speciaal geschreven voor de Muziekzomer van Apeldoorn. Ze werden gespeeld door een vijftal percussionisten (zie filmpje) en door een gitarist die helemaal in zijn eentje een muziekstuk live inspeelde van twaalf lagen. Erg boeiend qua techniek. Terwijl het park qua dieren in diepe slaap was, besloten wij de avond bij het gebied van de Doodshoofdaapjes, waar een blazerstrio (dwarsfluit, basklarinet en hobo) onder meer een prachtig bewerkt stuk van Ravel ter gehore brachten. Dit deden ze echter niet alleen... de aapjes 'zongen' gezellig mee. En hun apenstreken kregen zo wel een heel muzikaal tintje (zie tweede filmpje)!






Helaas voor het blaastrio eisten de aapjes nogal de aandacht op, maar ja, als je zo beloerd wordt de hele tijd, dan wil je er natuurlijk een fotootje van maken. De aapjes maakten veel herrie, maar volgens mij vonden ze de muziek wel mooi van dit trio. Het was een zeer geslaagde avond vol bijzondere muziek en bijzondere momenten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.

B'Day Countdown