Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

zondag, september 22, 2013

Een giraf in de piste

Er was circus in de stad! Twee weken lang werd het Griftpark in Utrecht bewoond door kamelen, paarden, lama’s, verschillende hondjes en katten, twee ossen, vier tijgers en één giraf. Voordat ik mijn verhaal verder schrijf allereerst dit, voordat ik weer allerlei activisten op mijn dak krijg, ik ben het met jullie eens dat wanneer dieren slecht behandeld worden (en dat geldt voor huisdieren, circusdieren en dierentuindieren) dat je dan maatregelen moet nemen. Maar als dieren het naar hun zin hebben, dan is er voor mij niets mis met een circus. Ik heb vier zeer tevreden tijgers gezien met glanzende ogen en dito vacht, een span paarden waar je kippenvel van krijgt, herkauwende lieve kamelen die niet mensenschuw zijn en een giraf die het reuze naar zijn zin heeft bij circus Belly Wien. Dit circus is een van de laatste circussen die nog rondreizen met dieren en het is prachtig om te zien.

Dierentuin ‘Griftpark’
Twee weken lang werd het Griftpark omgetoverd tot een heuse dierentuin. Er waren grote stukken park afgezet voor de kamelen en tijgers, zodat ze lekker konden rollen, liggen of staan in het verse gras. De giraf (Kenai, 10 jaar oud) kon bij regen zijn ruime trailer in, maar wandelde overdag achter een stukje touw rond in het park en at daar bladeren van de bomen of zo uit je hand… Dat was onbeschrijfelijk gaaf. Ik ben een echte dierentuinfreak en dierenliefhebber en om dan een giraf uit je hand te laten eten… wauw. De bewoners om het Griftpark hadden gewoon een Afrikaans uitzicht van balkons en slaapkamerramen. Helaas woon ik er zelf niet in de buurt, maar ben wel een paar keer bij Kenai wezen kijken. En natuurlijk bij de andere dieren, want ja, alle dieren waren gewoon voor parkbezoekers te bewonderen.Acrobatiek & huisdieren
Omdat ik zeer nieuwsgierig was – en het voor mijn gevoel eeuwen geleden was dat ik in het circus ben geweest – heb ik uiteindelijk kaartjes gekocht en ben zelfs twee keer (op vrijdag 13 en op zaterdag 14 september) naar een voorstelling geweest. Uiteraard na wat research te hebben gedaan over het nu zeer diervriendelijke circus. Bovendien moest ik de tijgers gewoon in actie zien. Het is een aanrader om dit circus te bezoeken, want de luchtacrobatiek (met doeken en later een net) was adembenemend. Ook de voltige (zeer sierlijke acrobatiek te paard) was prachtig om te zien. De vrolijke muziek tijdens het koorddansen, jongleren en luchtacrobatiek zorgde voor een heerlijke sfeer. Overigens was de muziek bij iedere act goed gekozen, ook bij de acts van de katten en honden.
Wilde dieren (?)
Circus Belly Wien maakt veel gebruik van dieren tijdens de show. Hoewel dus veel mensen hier tegen zijn, ben ik met een open blik gaan zitten kijken en heb genoten. Ja, de mensen in de ring hebben twee zwepen in hun handen, maar die worden gebruikt als targets waarmee ze de dieren dingen aanwijzen en puur als showelement. De rest gaat geheel op handgebaren en stemcommando’s. Zowel bij de paarden, als de gezellig rondstappende kamelen en de brullende tijgers (die alleen hun tanden laten zien als hun baasje erom vraagt). Ik heb liefdevolle omgang met dieren gezien en de dieren deden geen dingen die ze normaal ook niet zouden doen. Oftewel: ik heb genoten! Genoten van de tijgers, die gewoon lekker zaten te chillen tot er wat van ze gevraagd werd. Genoten van de giraf die worteltjes kwam snoepen uit de handen van de kinderen. En vooral genoten van de droom die het circus heet.
Kenai’s grote truc

B'Day Countdown