Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

zondag, augustus 21, 2016

Mart bedankt!

Mart Smeets.
Als klein meisje keek ik graag naar het schaatsen. En daarbij genoot ik vooral van het commentaar en de interviews van een man gekleed in een Noorse trui: Mart Smeets. Een man die vragen zo scherp kon stellen op zo een aardige manier, dat sporters zich toch lieten verleiden tot een eerlijk antwoord. Maar vooral iemand die kon spelen met taal op een manier die mij zeer fascineerde.


Mart in gesprek met Erben Wennemars tijdens Studio Olympia als vooruitblik op de Basketbal finale - foto: NPO

Toen kwam de Tour de France. Papa maakte een poule waar wij allemaal aan meededen waardoor het kijken naar de Tour spannend werd. Ik ging over tot het maken van een nieuwsbrief met het wel en wee van onze poule. Maar tijdens het kijken werd mijn aandacht getrokken naar het commentaar van Mart. Hij stak niet onder stoelen of banken wat hij vond van een etappe, maar kon met zijn woordschilderijen de rit zeer enerverend en mooi. Ik raakte zo geïnspireerd van zijn taalkunsten en beeldspraak dat ik een competitietje opzette voor degene die de mooiste Uitspraak van Mart zou kunnen vangen per etappe. Ik genoot met volle teugen.

Nu zit ik te kijken naar de Basketbal finale bij Rio 2016 en geniet wederom van de Uitspraken van Mart. Jammer dat dit de laatste wedstrijd is die hij zal verslaan voor de NOS/NPO1 of Studio Sport.

Mart bedankt voor alle mooie uitspraken. Je rake beeldspraak en prachtige zinsneden maakten van wedstrijden, evenementen of tafelgesprekken een feest om naar te luisteren en kijken. Een inspiratie voor schrijvers en journalisten – en ook zeker voor mij.

44 jaar Mart in 3 minuten, een eerbetoon, met interview bij de Wereld Draait Door


Of zonder interview op het liveblog van de NOS: 44 jaar Mart Smeets in 3 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden voor plaatsing eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de auteur.

B'Day Countdown