Just me...

Een dag begint. De avond valt. Seizoenen wisselen. Alles verandert... ...ik ook... ...Weet jij nog wie je was?

zaterdag, mei 31, 2014

Golden Lion nailart

De leeuwin staart voor zich uit, terwijl ze je toch wel stiekem in de gaten houdt vanuit haar ooghoeken. Elke beweging volgt ze en je zal haar dan ook zeker niet verrassen. De gouden haren schitteren in het zonlicht en haar ogen stralen vol wijsheid. Sabari van DierenPark Amersfoort is een van de mooiste leeuwinnen die ik ken. Maar hoe 'vang' ik haar vacht en karakter nu in een nailart?

Een leeuw heeft heel andere kenmerken dan een zebra, giraf, Afrikaanse wilde hond of tijger. Een leeuw is eigenlijk - op de manen na - weinig flamboyant. Alhoewel... Sabari is natuurlijk wel prachtig goudgeel van kleur. Dus heb ik haar karakter tot uiting willen brengen met een bijzondere samenstelling van twee kleuren goud.

De basis bestaat uit twee dunne laagjes Rimmel London Salon Pro Frankie My Dear lichtgouden nagellak (nummer 135). Laat dit goed drogen. De bovenste laag kun je met een sponsje maken, maar ik heb de Oh My Goldness! van Catrice (nummer 910) direct aangebracht. De nagellak is semitransparant, waardoor ik het makkelijker vind om deze laag direct op de nagel aan te brengen. Let hierbij op dat je slechts 2/3 van de nagel met de donkere kleur goud lakt, zodat de lichte kleur nog steeds te zien is. De puntjes van je nagel mogen uiteraard donkerder dan de overgang tussen licht en donker. Laat dit ook weer goed drogern en breng zonodig op de bovenste derde van je nagel nog wat extra lak aan. Is het goed opgedroogd? Bescherm je funicure dan met een sneldrogende topcoat.

donderdag, mei 29, 2014

Throwback Thurday: mijn eerste column

We schrijven 1994, Klop Courant nummer 4. Dit nummer staat geheel in het teken van Agressie! Want zeg nu zelf, dat is een universeel thema en we hebben er dagelijks mee te maken. De redactie van de Klop Courant is dit nummer aardig uitgebreid, al is het nog steeds lastig om medescholieren zover te krijgen dat ze hun medewerking verlenen. Leraren daarentegen doen graag mee (zoals je de komende donderdagen zal gaan merken). Voor dit nummer schreef ik als hoofdredacteur voor het eerst een column! Het beloofde er een van vele te gaan worden – al wist ik dat op dat moment nog niet.

Agressiviteit, de wereld is er vol mee!
door: Berry de Nijs, V4-2

Agressiviteit, wat is dat eigenlijk? Is dat de manier waarop je reageert als iemand je uitscheldt, door meteen te gaan slaan? Of is het een soort hebzucht of jaloezie? Is dit goed of is dit slecht? Dat zijn vragen die ieder voor zich moet beantwoorden. Ik denk wel dat er twee soorten agressie zijn: de goede en de slechte agressie.

Goede agressie is volgens mij een soort fanatisme. Kijk maar naar sporters: de meeste zullen er op gebrand zijn te winnen en stellen zich dan een beetje agressief op. Hoe bedoel je dat? Dat agressief opstellen? Dat zal ik vertellen: ze zullen zich wat hard maken, ze laten zich niet passeren en sommige voetballers zullen zelfs een overtreding maken om te kunnen winnen. Andere sportmensen zullen er een extra schepje bovenop doen, door zich helemaal te geven en dan het onderste uit de kan halen om te winnen en meestal lukt dat dan ook.
Goede agressie is ook te vinden bij politici en andere zakenmensen. Zij moeten vaak stellingen verdedigen en dan moet je goed op je tegenwoord in kunnen gaan. Je moet fel zijn en doorzettingsvermogen hebben.
Ik denk dat alle mensen wel een beetje agressief mogen zijn, maar dan wel op de goede manier.

Anders krijg je de slechte agressie, zoals die van alle strijdende partijen in het voormalig Joegoslavië. En dat is volgens mij niet goed. Natuurlijk wil iedere partij winnen, maar de manier waarop dat gebeurd is niet de juiste, dit zal nooit de juiste zijn en dit zal nooit de juiste worden. Maar daar is nu eenmaal niets aan te doen, daar moeten de mensen zelf een oplossing voor zoeken.
Ook is er in de sport een vorm van slechte agressie te vinden. Zoals die ik bij het overtredingen maken noemde. Als een voetballer expres iemand het ziekenhuis in trapt, omdat hij wil winnen met zijn ploeg, dan is dat verkeerde agressie. Kleine overtredingen, zoals aan het shirtje vastpakken en van de bal afhouden zijn niet pijnlijk en behoren tot de goede vorm van agressie, die van het gebrand zijn om te winnen.

Iedereen is weleens een tikje agressief, al is het alleen maar om je staande te houden in deze wereld vol agressiviteit. Wat dat is weet ieder voor zich. Maar zorg er wel voor dat jouw agressie niet de verkeerde is, want anders blijven we met alle ellende zitten.


Illustratie © Henk de Nijs

woensdag, mei 28, 2014

Geweldig: kunst van Lego blokjes

Spelen met Lego is echt leuk! Dat weet ieder kind en stiekem iedere volwassene die graag met een kind meebouwt. Nathan Sawaya heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en is Legokunstenaar. Al zijn kunst is gemaakt van Lego blokjes. Gisteren heb ik hem ontmoet bij de perspresentatie van The Art of the Brick in de Amsterdam Expo. Een bijzondere man en een bijzondere tentoonstelling. Op mijn blog van Writing Berries lees je er alles over.

En uiteraard deel ik hier een paar foto's van deze geweldige tentoonstelling. Maar eigenlijk geeft dat helemaal niet weer hoe indrukwekkend sommige beelden zijn. Zoals Graps: een rode man die door grijze negatieve armen wordt tegengehouden. Het symboliseert Nathan die - ondanks alle support - zich heeft losgemaakt van negatieve mensen. Gewoon kippenvel! En wat dacht je van Swimmer. Dit beeld stimuleert je om je eigen creativiteit te volgen.



Ook was ik zeer gecharmeerd van dit stuk: THINK heet het en laat de creaties zien die uit je hoofd kunnen kruipen. Of je nu schrijver bent of kunstenaar, alle creatieve mensen bergijpen dit.



Ook maakt Nathan Sawaya bijzondere schilderijen na met Lego. Zoals een zelfportret van Rembrandt, de vingers van de plafondschildering van de Sixtijnse kapel of The Scream. En wat dacht je van Johannes Vermeer's Meisje met de Parel! En aan het einde van de tentoonstelling kun je met Blue Man op de foto.


donderdag, mei 22, 2014

Throwback Thursday: You can't sink a rainbow

Zoals ik vorige week al vertelde, stond Klop Courant nummer 3 in het teken van het milieu. We ontvingen een ingezonden stukje in de kopij bus over het Wereld Natuur Fonds. Dit vulde echter maar een halve pagina en omdat een andere milieuorganisatie mij ook heel erg aansprak, besloot ik een klein stukje te schrijven over Greenpeace. En dan met name over The Rainbow Warrior. Ach wat zal ik zeggen… mijn liefde voor de natuur zat er al jong in :D

GREENPEACE, de Rainbow Warrior gaat nooit verloren
tekst & tekening door: Berry de Nijs

Op 15 mei 1978 ging Greenpeace hun allereerste actie voeren tegen de IJslandse walvisvaarders. En in datzelfde jaar gingen ze naar de Spaanse westkust om daar ook de walvisjagers te verjagen, door met hun rubberboten in de vuurlinie van het harpoenkanon te gaan varen. Beide acties hadden succes!
In 1985 werd de Rainbow Warrior gebombardeerd door Frankrijk. Men dacht dat ze van dit schip af waren, maar niets was minder waar. Kort na de aanslag kwam er een schip met dezelfde naam als de eerste: Rainbow Warrior.
Het nieuwe schip pakte de draad weer op waar de eerste Rainbow Warrior hem moest laten vallen. Ze begon haar Greenpeace-loopbaan met een grote reis langs diverse Europese en Amerikaanse havens. Daarna ging ze naar de Pacific, de Grote Oceaan, om actie te voeren tegen kernproeven, het vissen met drijfnetten en ter bescherming van de koraalriffen.
Greenpeace heeft weer een Rainbow Warrior: you can’t sink a rainbow! (je kunt een regenboog niet laten zinken!)

woensdag, mei 21, 2014

Funicure: Tijger nagels

Ik ben helemaal into nailart. Nu ik echt doorheb hoe je verschillende technieken kunt gebruiken voor een funicure, moet ik zeggen dat ik er ook steeds handiger in word. Ik heb al een tijdje de Siberische Tijger nailart op mijn lijstje staan om te proberen. Een bijzonder geheel van oranje, wit en zwarte strepen. Op Youtube vond ik een filmpje hoe de gradatie van oranje op het wit werd gemaakt, namelijk door te 'stempelen' met een poreus make-upsponsje. Nu heb ik heel lang gezocht naar zulke sponsjes maar niet gevonden - of ze waren veel te duur. Maar, zo dacht ik ineens, ik kan natuurlijk ook een stukje van een keukensponsje afknippen! Enne, die kosten € 1,- per meter sponsjes. Zo gezegd, zo gedaan en dit is het resultaat. (foto tijger: Berry de Nijs - Dierenpark Amersfoort)

Start met het lakken van de nagels met de witte lak. Zorg dat het mooi dekt en dat het goed droog is voor je verder gaat. Breng bij voorkeur twee dunne laagjes aan voor een mooi dekkend geheel.
Knip vervolgens een stukje van een sponsje af en doe wat oranje (maar brons of goud mag natuurlijk ook) nagellak op de spons en dep deze vervolgens over je nagels. Het mag er wat slordig uit zien, de haren van een tijger zijn ook niet netjes gekapt. Laat het drogen en pak er vast wat wattenstaafjes en nagellakremover bij om de vingers schoon te maken, want door het sponzen komt de oranjenagellak echt overal.
Wanneer je nagels goed droog zijn kun je met een striper of met een cocktailprikker of dotting tool met zwarte nagellak de tijgerstrepen op je nagels tekenen. Laat de nagels weer goed drogen en bescherm vervolgens je funicure met een sneldrogende topcoat.
Tip: zwarte nagellak heeft de neiging te vlekken als je er met een topcoat overheen gaat, maar wanneer je een wat dikkere laag (ook weer niet te dik) snel overheen lakt, dan voorkom je het uitlopen van je zwarte lak.


dinsdag, mei 20, 2014

Hondenbrokjes: Me Ouwe bokje

Vandaag 19 jaar geleden kwam Bassie ter wereld. Helaas is hij al twee jaar niet meer onder ons, maar daarom mag ik best wel even bij de geboortedag van mijn ouwe bokje stil staan in deze Hondenbrokjes. Dogs leave paw prints forever on your heart. En Bassie heeft er heel wat pootafdrukjes op gezet! Daarom vandaag eens een Hondenbrokjes met een heel bijzonder hondje in de hoofdrol. Een hondje dat voor mijn 17de verjaardag bij ons kwam, zijn nageltjes in mijn schouder sloeg, zijn neusje in mijn nek verstopte en ik tegen hem zei: 'Jij blijft voor altijd bij me.' Een hondje dat mij door heel veel moeilijke momenten heeft gesleept. Met wie ik leed en vooral veel lief heb gedeeld. En die voor altijd bij me is, omdat hij om mijn nek hangt.



zaterdag, mei 17, 2014

Funicure: pink zebra

Gisteren heb ik een leuk nieuw shirtje gekocht, namelijk een grijs shirt met een zebra erop. Wie mij een beetje kent weet dat ik van animal printjes hou en een zebra had ik nog niet in mijn collectie. Het shirt heeft leuke roze accenten daarom heb ik er een bijpassende nailart, of zoals ik het graag noem funicure, bij gemaakt.

Als nagellak basis heb ik voor Don't Be Shy van de Rita Ora Colour Rush collectie gekozen, omdat deze kleur ook overeenkomt met de metallic roze studs op mijn shirt. Eén laag van deze nagellak is in principe voldoende, maar ik vind twee dunne laagjes altijd mooier. Bovendien droogt het dan ook beter. Voor de streepjes heb ik gekozen voor de NYC Show Time Nail Art Black Ink. Dit lakje heeft een dun kwastje waarmee je kunt tekenen. Met een cocktailprikker en zwarte nagellak lukt het overigens ook. Aangezien de lijnen grillig mogen zijn, kun je eigenlijk niets fout doen.

Doe nagel voor nagel en laat het tussentijds goed drogen, om zo vlekken te voorkomen. Bescherm je goedgedroogde funicure met een laag sneldrogende topcoat. Doe dit niet te dun, want dan kan de zwarte lak weer uitlopen. Een wat dikkere laag voorkomt dit.



vrijdag, mei 16, 2014

Smelten in Diergaarde Blijdorp

Op 4 mei kwamen we dit kleine rakkertje tegen. Wat een snoepie he.

donderdag, mei 15, 2014

Throwback Thursday: 10 vragen aan

Het is nog steeds 1993, maar Klop Courant nummer 3 komt uit wanneer ik inmiddels 15 jaar ben, iets meer durf met mijn artikelen en we themanummers willen gaan maken. Geen allegaartje van artikelen, maar een rode draad waarbij we proberen onze medeleerlingen op school te stimuleren om ook nog eens wat in de kopij bus te stoppen. Zo nu en dan lukte dat wel. Erg leuk om stukken van anderen uit te typen. Maar ook om leraren aan de tand te voelen over agressie en het milieu. Nummer 3 stond in het teken van het milieu. De 10 vragen aan werden daarom ietsjes aangepast. Dit nummer zat ik met mijn favoriete Wiskundeleraar aan de tafel: Meneer Vink. Als gefrustreerde brugpieper was mijn lust voor wiskunde al snel de grond ingeboord – en wie me kent weet dat cijfertjes niet altijd mijn vriendjes zijn – maar dankzij meneer Vink kreeg ik er weer zin in – en belangrijker nog, weer geloof in mezelf. Toch fijn, zulke leraren die met een dosis humor en veel, heel veel geduld lesgeven.

Door welke leraar is ineens het fileprobleem bij Oude Rijn opgelost? En welke leraar is slordig met papier? En wie weigert plastic boodschappentasjes? En wie vindt huilende brugklassers schattig? En waarom doen leraren niet mee aan ‘Zeg eens Eeeh…’? Je leest het hier in…

10 vragen aan: Meneer Vink, leraar Wiskunde
door: Berry de Nijs – V4-2

Dinsdagmiddag het 8ste uur. Ik ga naar lokaal 6, want ik heb een afspraak met meneer Vink. Nee, ik hoef niet na te blijven. Ik heb een interview met hem voor onze Klop Courant.

1. Hoe lang geeft u hier al les?
Meneer Vink: ‘Op deze school? Ehm… 18 jaar.’

2. Komt u wel eens te laat? En zo ja, waarom?
Meneer Vink: ‘Ik kom heel soms te laat en dan komt dat doordat ik in de file heb gestaan. Een jaar of 5 geleden was er steeds file bij Oude Rijn door verbouwingen. En als ik nu wel eens te laat in de les kom, komt dat doordat ik koffie sta te halen of omdat ik sta te kletsen.’

3. Wat vindt u van uw medeleraren?
Meneer Vink: ‘Wat een rotvraag!’ Er wordt lang nagedacht, er wordt gewikt en gewogen en tenslotte komt het antwoord: ‘Je kan eigenlijk op twee manieren naar mensen kijken. Gewoon als mensen en als leraren. Ik heb ontzettend veel vrienden hier op school. Ik doe veel met ze, ook na schooltijd. Het samenwerken tussen medewiskundeleraren loopt als een trein. Ik zit graag op school.’
Zit er concurrentie tussen?
Meneer Vink: ‘Totaal niet. Ik ben toch de beste van het stel, dus het maakt toch niet uit.’

4. Was u vroeger goed in wiskunde?
Meneer Vink: (grinnikt) ‘Jazeker. Ik had en 10 op mijn eindexamen. Is dat goed genoeg?

5. Vind u uzelf een strenge leraar?
Meneer Vink: ‘Nee, sommige leerlingen vinden van wel en dat snap ik niet.’

6. Wat zijn uw hobby’s?
Meneer Vink: ‘Ik heb twee hobby’s waar ik veel tijd aan besteed. Bridgen en volleybal.’

7. Als u mocht kiezen, welk dier zou u dan willen zijn en waarom?
Meneer Vink: ‘O…wat zou ik dan willen zijn? Ja, daar kan ik niet omheen, een VINK natuurlijk. Dat kan niet anders, dan ben je heerlijk vrij en buiten. Dan kun je fladderen en mooi zingen, wat ik nou niet kan. En je bent niet zo zwaar, zoals ik nu ben. Dat zijn allemaal fijne dingen.’

8. Weet u een leuke anekdote?
Meneer Vink: ‘De leukste is nog altijd die van de huilende brugklasser. Ik vertelde toen die mop van de drie konijntjes op het drielandenpunt. Een Duits, Hollands en Belgisch konijntje zaten met hun pootje in de val. Het Duitse konijntje bijt een pootje af en is vrij. Hij rent naar de bomen. Het Hollandse konijntje denkt: “Dat kan ik ook”, en ook hij bijt een pootje door en rent naar het Duitse konijntje. Daar gaan ze op het Belgische konijntje zitten wachten. Na een aantal uren gaan ze maar eens kijken, want ze horen hem huilen. Het Hollandse konijntje vraagt: “Wat is er?” Zegt het Belgische konijntje: “Nu heb ik drie pootjes doorgebeten en nou ben ik nog niet vrij!” En het leukste vond ik toen dat er een meisje uit de brugklas begon te huilen, omdat ze het zo zielig vond. Dat vond ik toch zo schattig.’

9. Wat doet u aan het milieu op school?
Meneer Vink: ‘Nou ik ben een sloddervos. Mijn ergste kwaal is dat ik teveel papier gebruik. Daar zijn we nou mee bezig, met het terugdringen van het papiergebruik.’
En thuis?
Meneer Vink: ‘Dan ben ik heel netjes. Gescheiden afval, eigen boodschappentas, dus geen plastic tasjes en zulk soort dingen. En… eh… chemisch afval keurig wegbrengen.’

10. Heeft u nog een goede raad of een goed advies voor onze lezers?
Meneer Vink: ‘Een goede raad? Tsjonge dat is wel weer een moeilijke vraag. Nou ik vind dat je van je schooltijd iets leuks moet maken, want als je lol hebt, gaat alles beter, zelfs leren!’

Dat was weer een goed advies, het lijkt wel of ze elk jaar beter worden…


Illustratie © Henk de Nijs

zaterdag, mei 10, 2014

Hondenbrokjes

Ik weet niet beter of er waren hondjes in huis. Het begon met Katja en Trixie, de twee fox terriërs. Na het overlijden van Katja was daar ineens Benji. Vervolgens kwam lang na het overlijden van Trixie Molly bij mijn opa en oma wonen en kregen wij Bassie erbij, die uiteindelijk alleen overbleef, totdat mijn broer ook weer een hondje nam. Twee jaar geleden moest ik helaas afscheid nemen van mijn kleine ouwe Bokje Bassie, maar ook twee jaar geleden kon ik mijn lieve Sammie in mijn armen sluiten. Allemaal hondjes die stuk voor stuk bijzonder lief en een bijzonder karakter hadden en natuurlijk hebben. Ik zeg vaak, gelukkig heb ik mijn foto's en herinneringen nog. Onder het mom Hondenbrokjes ga ik wat vaker ouwe en leuke foto's van al onze hondjes plaatsen. Te beginnen met deze knappe knapperd: Benji

donderdag, mei 08, 2014

Throwback Thursday: 10 vragen aan

Het tweede nummer van de Klop Courant bevatte uiteraard weer een ouderwetse ‘10 vragen aan’. Dit keer interviewde ik Meneer Hulsebosch, leraar Nederlands. Ik had zelf geen les van hem, maar kende hem wel van bijvoorbeeld buitenschoolse activiteiten. Ook kwam hij altijd even kijken als we met de Klop Courant bezig waren (dat deden wel meer leraren die bijvoorbeeld wilden weten of ze al in de top 10 Best Geklede Docent stonden bijvoorbeeld) en mijn broer had les van hem. Dus vroeg ik of hij het leuk vond om geïnterviewd te worden door mij voor de schoolkrant, en ja… dat wilde hij wel. Een van de leukste en meest karakteristieke leraren van De Klop (naar mijn mening dan) en dat leverde een heel leuk gesprek op. Met toelichting: de zesde klas is nu de huidige groep 8.

10 vragen aan: Meneer Hulsebosch
door: Berry de Nijs

Het is woensdag 12 mei. Normaal heb ik het eerste uur vrij, maar vandaag niet. Vandaag heb ik het eerste uur een interview met meneer Hulsebosch. Ik ontmoet hem in de kantine en even later zitten we op een bankje voor de school…heerlijk in het zonnetje…

1. Meneer Hulsebosch, hoe lang geeft u hier al les?
Meneer Hulsebosch: ‘Dat moet ik even uitrekenen. Ik ben hier in 1972 aangekomen. Ik denk 20 jaar. O nee…’ Dan mompelt hij iets in zichzelf en komt dan tot de conclusie: ’20 jaar, denk ik.’

2. Komt u weleens te laat?
Hulsebosch: ‘Ik kom nooit te laat! Nee, daar ben ik een enorme tut in, maar ik kom nooit te laat. Ik ben wel vaak ziek, maar ik kom nooit te laat. Dat vind ik zo’n beetje het ergste wat er is. Maar dat ligt aan mij hoor.’

3. Wat vindt u van uw medeleraren?
Hulsebosch: (lange stilte) ‘Ai, eh… verreweg de meeste daar kan ik heel goed mee opschieten.’
Zit er concurrentie tussen?
Hulsebosch: ‘Nee, er is geen concurrentie, er is wel een zogenaamde strijd tussen meneer de Vries en mij, zo van een club Hulsebosch aanhangers en een club de Vries aanhangers. Maar dat is gewoon door meneer de Vries en mij aangewakkerd.’

4. Was u vroeger goed in Nederlands?
Hulsebosch: ‘Ik heb in de zesde klas heerlijk geslapen onder Nederlands. Ik was er wel goed in, ik had ook altijd wel een 8, maar ik heb heerlijk geslapen, want het was ontzettend saai.’

5. Vindt u uzelf een strenge leraar?
Hulsebosch: (stilte) ‘Nou, dat is heel gek, het lijkt van niet, maar ’t is van wel. Eh… het lijkt heel aardig enzo, maar er gebeurt toch voor 90 of meer procent wat ik wil. En dan ben ik in dat opzicht wel streng.’

6. Wat zijn uw hobby’s?
Hulsebosch: ‘Oh God, ik heb er wel een hoop hoor.’ (stilte) ‘Mijn hobby’s zijn: muziek, lezen, naar sport kijken op t.v., ik heb vroeger veel getennist maar dat doe ik op ’t ogenblik niet meer, eh… lekker eten, rode wijn, pijp roken en wat ik ontzettend graag die is in de vakantie in de bergen rondtrekken.’

7. Wat is uw lievelingseten en waarom?
Hulsebosch: (zonder lang na te denken) ‘Nieuwe Haring met Jonge Jenever, want ’t smaakt ontzettend lekker.’

8. Als u mocht kiezen, welk dier zou u willen zijn en waarom?
Hulsebosch: (lacht) ‘Ontzettend leuke vraag. Wat zou ik willen zijn? Ik zou het liefst een olifantje willen zijn, omdat ze ontzettend gezellig en sociaal denkend zijn. ze hangen aan elkaar en ze zijn niet agressief, alleen als ze geprikkeld worden. Dat vind ik ontzettend leuke dieren, echt leuk ja.’

9. Weet u een leuke anekdote?
Hulsebosch: (lacht) ‘Oh God, welke, welke? Ik weet het niet meer hoor.’ Hij denkt diep na, momeplt weer iets over jaartallen en dan komt het antwoord: ‘In 1982 hebben een aantal van mijn collega’s geprobeerd mijn les geheel in de war te schoppen. Ik had toen een buitengewone brave brugklas. Eerst kwam mevrouw Arns, die nu van school is, binnen en zei: “Meneer Hulsebosch u zal wel een kopje koffie lusten.” “O ja hoor,” zei ik. Ik was met grammatica bezig in de brugklas en ik mompelde: “Zin 2.” En dat moesten ze dan opschrijven. Een minuut later kwam Kees Blaas: “Meneer Hulsebosch u zal er ook wel suiker in willen hebben.” “O, zeker meneer Blaas,” zei ik. “Jongens heeft iedereen zin 2, dan herhaal ik hem nog een keer.” Binnen 10 minuten hadden ze alle planten uit de lerarenkamer gehaald en die in een halve cirkel om mijn lessenaar heen gezet, dus ik zag geen kind meer. En ik mompelde gewoon tussen die blaadjes door. En die kinderen bleven dus gewoon doorgaan. achter mij werd op ’t bord geschreven: IK BEN DE BESTE, O WAT BEN IK GEWELDIG! Reageerde ik ook niet op. Toen werd er een stoel gehaald met van die draaipootjes, want ik zat zo ongelukkig. En dit gebeurde wel eens vaker.’

10. Heeft u og een goede raad voor de lezers?
Hulsebosch: ‘Ik vind dat ze zo moeten blijven zoals ze zijn.’

En dat noem ik nog eens een goed advies. We hebben bijna 40 minuten lang zitten praten. Maar aan alle leuke dingen komt een eind, dus ook aan dit interview…!


Illustratie © Henk de Nijs

zaterdag, mei 03, 2014

Foto van de Maand

April doet wat-ie wil. En Aprilletje o zo zoet, heeft ook nog wel eens een witte hoed. Hoewel die witte hoed alleen tot uiting kwam in diverse hagelbuien, had April wel een eigen wil. Zo hadden we gewoon echt zomerse dagen die werden afgewisseld met stormbuien vol donder, bliksem, regen en de al eerder genoemde hagel. Op de mooie dagen was het echt genieten met een bakkie koffie in de tuin, al zittend op mijn yoga bal, klompen uit en een tevreden Sammie aan mijn voeten... Heerlijk! En dankzij het mooie weer kon papa weer met een open dakkie rijden, zijn de bloemen in de tuin tot bloei gekomen en was het extra lekker vertoeven in de dierentuin. Daarom: een zonovergoten Foto van de Maand April.

5 april: Baassie... ik wappert helemaal weg zo achterin...


11 april: voor Writing Berries naar het 't Velus Zandsculpturenfestijn in Garderen


12 april: Dank je wel Baassie, voor het afdakje, nu wappert ik niet meer weg.


14 april: voor Writing Berries naar de verkiezing van Het Leukste Uitje van Nederland.
Kun je je voorstellen dat ik even raar op keek, toen Sinterklaas zomaar binnenliep.


17 april: Genieten van een dagje Blijdorp
Prachtige Maanwolf - Sammie met mijn tijgeroortjes haarband


20 april: Vrolijk Pasen nailart en Maurice gooit nog maar even wat hooi door de lucht


24 april: de boom van Oma Vuurtje staat in bloei


25 april: het is zo lekker in het zonnetje


26 april: Koningsdag! Ziet Sammie er niet deftig uit?


29 april: DierenUITdagen in DierenPark Amersfoort. Een olifant zou deze boomstam met gemak kunnen optillen... Waarom lukt het ons drieën dan niet Opa?

donderdag, mei 01, 2014

Throwback Thursday: Tips voor het daten

Er werd op College ‘de Klop’ onder leerlingen wat afgedate. Liefdesverdriet was soms heel normaal. Net als het wegdromen en zwijmelen op afstand… Daar zijn we tenslotte allemaal tieners voor geweest. Maar, bij de schoolkrant zitten betekent dat je je medeleerlingen ook wel eens de helpende hand kunt reiken als het gaat om dating-advies. Nu was het niet zozeer dating-advies, maar ik had in de krant gelezen dat bloemen, kleuren en sterrenbeelden bij elkaar passen en je daar dus je voordeel mee kunt doen. Dus schreef ik een kleuren en bloemenhoroscoop voor Klop Courant nummer 2 van 1993. Onlangs bewerkte ik dit artikel voor een blog voor Writing Berries, maar het origineel vind je hier!

Kleuren en Bloemen
door Berry de Nijs

Als je uitgaat met een meisje: welke bloemen neem je voor haar mee? Welke kleuren kleding moet je aan? Die rode trui, die groene blouse? En als je met de jongen van je dromen naar de disco gaat, trek je dan die rode of die witte jurk aan? Je hoofd tolt van al die vragen, het antwoordt krijg je van de Klop Courant. De kleuren en bloemen horoscoop:

Vissen
Kleuren: groen en groenblauw
Bloemen: blauw in combinatie met roze en violet. Bijvoorbeeld: rozen, fresia’s en trosanjers

Waterman
Kleuren: blauw
Bloemen: blauw in alle varianten. Ideale boeket: hortensia, kogeldistel, siraar en anemoon (alle in de kleur blauw)

Steenbok
Kleuren: zwart, wit en grijs
Bloemen: vooral serieuze kleuren zoals donkerblauw, wit en bordeauxrood. Hortensia, dahlia en hyacint

Boogschutter
Kleuren: paars
Bloemen: alle rode bloemen, mag in combinatie met geel zijn. Voorkeur: chrysanten, rozen en tulpen

Schorpioen
Kleuren: zwart en rood
Bloemen: gestekelde plantensoorten liefst in rood, violet en blauw van ridderspoor, orchidee en anemoon

Weegschaal
Kleuren: pastelblauw en roze
Bloemen: geel, blauw en wit. Monnikskap, hortensia en chrysanten

Maagd
Kleuren: herstkleuren en wit
Bloemen: er is maar 1 maagdelijke kleur: wit. Roomwit in combinatie met lichtgroen eromheen versterken die reine kleur. Lelies.

Leeuw
Kleuren: bruin en goud
Bloemen: geel en oranje. Gerbera, zonnebloem en narcissen

Kreeft
Kleuren: gebroken wit en zilver
Bloemen: boeket van naturel- en zandkleuren. Hortensia, anemoon en hyacint

Tweelingen
Kleuren: geel
Bloemen: blauw van anemoon tot distel en geel. Tweekleurige bloemen zijn ’t einde, dan hoeft ’t wisselende sterrenbeeld niet te kiezen

Stier
Kleuren: donkerblauw en koper
Bloemen: bonte kleurencombinaties. Anemonen en korenbloemen

Ram
Kleuren: rood
Bloemen: combinatie van rood en geel. Liefst verdoornde bloemen, zoals rode en gele rozen

De kleuren van bloemen hebben ook een betekenis:
Blauw: trouw en overpeinzing
Geel: haat, smart en beproeving
Groen: hoop, jeugd en vruchtbaarheid
Oranje: warmte en rijkdom
Paars: weemoed en ernst
Rood: liefde en hartstocht
Roze: tedere liefde
Wit: reinheid en onschuld

Tot slot nog een paar betekenissen van bloemen:
Roos: vreugde en geluk
Olijftak: verzoening
Lelie: onschuld
Sneeuwklokje: blijde verwachting
Viooltje: deemoed en bescheidenheid
Anjer: grilligheid
Hedera: leven, trouw en gehechtheid

Nu alleen zijn/haar sterrenbeeld uitzoeken! Succes!

B'Day Countdown